DOLAR 34,3538 -0.05%
EURO 36,3490 -0.01%
ALTIN 2.830,57-0,44
BITCOIN 30943343,14%
İstanbul
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Boris Volfman: “Türkiye’nin Muz İhracatı Katlanarak Büyümeye Devam Ediyor”

Boris Volfman: “Türkiye’nin Muz İhracatı Katlanarak Büyümeye Devam Ediyor”

ABONE OL
Mart 13, 2024 21:18
Boris Volfman: “Türkiye’nin Muz İhracatı Katlanarak Büyümeye Devam Ediyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Boris Volfman: “Türkiyenin Muz İhracatı Katlanarak Büyümeye Devam Ediyor”

Tropik bir meyve olan muz Türkiye’nin tarımsal ürün ihracatında da zaman içerisinde önem kazanmaya başladı. Yerli üretimin artmasıyla birlikte muz ihracatından elde edilen gelir hızla yükselmeye başladı. 2014 yılında Türkiye yaklaşık 10 bin dolarlık muz ihracatı yaparken bu rakam 2023 yılı itibariyle yaklaşık 1.3 milyon dolara yükseldi.

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Türkiye yakın geçmişe kadar muz ithalatçısı bir ülke konumundayken bugün gelinen noktada kendi kendine yetebilme oranı %85 seviyelerine yükseldi.  Muz üretiminde yaşanan artış aynı zamanda muz ihracatı rakamlarına da yansıyor. Yaklaşık 10 yıl önce 10 bin dolar seviyesinde olan muz ihracatı gelirleri 2023 yılı itibariyle 1 milyon dolar bareminin üzerine çıktı. Uzmanlar muz yetiştirme alanlarının artmasıyla ihracat gelirlerinin 5 yıl içinde daha da artacağını öngörüyor.

Boris Volfman: “Muz ticareti Türkiye’ye kazandırır”

Boris Volfman: “Muz dünyada oldukça yüksek bir ticari hacme sahip tarımsal ürün. Fakat tropik bir meyve olması sebebiyle yakın zamana kadar ülkemizde ciddi bir üretim gerçekleştirilemiyordu. Şu anda özellikle Antalya ve Mersin şehirlerimizde üretim alanlarımız yaygınlaştı. Hem üretici hem de ihracatçı için altın değerinde bir ürün. Çok değil bundan 10 yıl öncesine kadar sembolik bir ihracat rakamından bahsederken bugün geldiğimiz noktada 1.2 milyon doları aştık. Önümüzdeki beş yılda bu gelir 5 milyon doların üzerine çıkacaktır. Üreticiye düşen üretim alanlarını ve birim alandan elde edilen verimi artıracak çalışmalar içerisinde olmak. Yöneticilerimize düşen de bu alandaki üretime daha fazla teşvik sağlamak. Çünkü bir muz serası kurmak oldukça maliyetli. Bu üreticinin tek başına altından kalkabileceği bir konu değil. Fakat sistem kurulduktan sonra kazancı, hem ülkeye hem üreticiye hem ihracatçıya yarayacaktır.” şeklinde konuştu.

“Muz üretiminin merkezi Asya”

Dünya muz üretimine ve ihracatına dair bilgiler aktaran Boris Volfman; “Muz tropik bir meyve bu sebeple muz üretiminde öne çıkan bölgeler Asya ve Güney Amerika olarak göze çarpıyor. Güncel verilere göre dünya muz üretiminde lider konumda Hindistan 33 milyon ton üretimle yer alıyor. Hindistan’ın ardından yine bir Asya ülkesi olan Çin yıllık yaklaşık 12 milyon ton muz üretimiyle ikinci sırada bulunuyor. Endonezya ise yıllık 8 milyon ton muz üretimiyle üçüncü sırada konumlanıyor. Türkiye dünya muz üretiminde -yıllara göre değişmekle birlikte- yirmi beşinci sırada bulunuyor. Mevcut muz üretim alanlarımız göz önüne alındığında kısa süre içerisinde büyük sıçrama yapmak mümkün görünmese de yatırımlarımızı uzun vadeli olarak düşünmeli ve önümüzdeki 10 yılda ilk on üretici ülkeden biri olmayı hedeflemeliyiz.” dedi.

En büyük ihracat Suriye’ye”

Boris Volfman; “TÜİK verilerine göre 2023 yılında en büyük muz ihracatı 613.505 dolar ile sınır komşumuz Suriye’ye gerçekleştirildi. İkinci sırada 315.362 dolar ile KKTC geldi. Muz ihracatında üçüncü sırada ise 145.726 dolar ile Irak bulunuyor. En çok muz ithal ettiğimiz ülke ise 38.119.851 dolarlık ithalat ile Ekvator olarak öne çıkıyor. Ekvator Türkiye’nin muz ithalatının %87sini karşılıyor. Tropik bir ülke olan Ekvator dünya muz üretiminde de beşinci sırada yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Muzun Türkiyede başkenti Mersin

Tarım ve Orman Bakanlığı raporuna göre Türkiye’de üretilen muzun %51’i Mersin’den karşılanıyor. İkinci sırada ise yine bir Akdeniz şehri olan Antalya %42’lik üretimle yer alıyor. Adana, Hatay, Muğla ve Manisa’da da düşük oranda muz üretimi gerçekleştiriliyor. Bakanlığın çalışmaları ve üreticinin gayretleri ile muz üretim alanları her geçen yıl daha da artıyor. Ayrıca muz üretiminde birim alandan elde edilen verim 5 yılda %50’nin üzerine çıkmış durumda.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.