Ankara Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Kadın Danışma Merkezi, “Siyasette ve İş Hayatında Kadınların Liderliğinin ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında hayata geçirilen ‘Mor Haritam’ uygulamasını farkındalık etkinlikleri ile tanıtmaya devam ediyor. Başkentli kadın grafiti sanatçıları Gençlik Parkı’nda yer alan Kadın Danışma Merkezi’nin duvarlarını Mor Haritam temalı resimlerle donattı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, kadın dostu uygulamalarına her geçen gün yenilerini ekliyor.
“Siyasette ve İş Hayatında Kadınların Liderliğinin ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında hayata geçirilen Türkiye’nin ilk dijital kadın haritası olan ‘Mor Haritam’ uygulaması Başkent’te farkındalık etkinlikleriyle daha çok kadına ulaşıyor.
Başkentli kadın grafiti sanatçıları Ayça Atbaş Özen ve Hediye Begüm Tatar, Gençlik Parkı’nda hizmet veren Kadın Danışma Merkezi’nin duvarlarını ‘Mor Haritam’ temalı grafitilerle renklendirdi.
YAPILAN İŞ BİRLİKLERİ İLE KADIN DOSTU KENT İNŞASI
Mor Haritam’ı anlatan duvar sanatı ile Başkentli kadınları buluşturan açılışa; Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Reşit Serhat Taşkınsu, UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, İsveç Büyükelçisi H.E. Staffan Herrström, Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri Lale Bektaş, Aysun Liman Yaşacan ve Hande Sevindik ile Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necla Zarakol, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Serkan Yorgancılar, BELPA Yönetim Kurulu Başkanı Ferhan Özkara, Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanı Mustafa Artunç, Strateji Geliştirme Daire Başkanı Melek Günden Çınar, EGO Genel Müdürlüğü Kurumsal Gelişim Daire Başkanı Ayten Gök ve çok sayıda Büyükşehir Belediyesi bürokratı katıldı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Reşit Serhat Taşkınsu açılışta yaptığı konuşmada şu değerlendirmelerde bulundu:
“Göreve geldiğimiz günden beri elçiliklerle, Birleşmiş Milletlerin birimleri, üniversiteler, kadın sivil toplum kuruluşları ile çok yönlü iş birliği içerisindeyiz. Bu iş birlikler sayesinde kadın dostu kent olma yolunda emin adımlarla yürüdüğümüze inanıyoruz. Açılışımıza konu olan Mor Haritam projesi ise Türkiye’nin ilk dijital haritası olması ve bunu sizlerin destekleriyle gerçekleştirmiş olmamız çok önemli. Kentlerin ihtiyaçlarına cevap vermek, kamu kaynaklarının etkin kullanımını sağlamanın yanı sıra kadınların ve erkeklerin farklılaşan ihtiyaçlarını ve de önceliklerini gözeten ve bir sosyal risk haritası olan Mor Haritam bu ihtiyaca cevap vermek üzere geliştirildi.”
ABB DİĞER BELEDİYELERE ÖRNEK OLUYOR
Mor Haritam’ın kadınlar için önemli bir platform olduğuna dikkat çeken UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, Ankara Büyükşehir Belediyesinin bunu uygulayan ilk belediye olduğuna vurgu yaparak, şöyle konuştu:
“Gerçekten daha fazla eşitlik için son derece kritik noktada duran yerel yönetimler kilit aktörlerdir. Vatandaşa en yakın oldukları için sağlıktan eğitime kadınların somut şekilde gündelik yaşantılarını iyileştirici görevi üstelenen halka en yakın yönetişim birimidir. Kadınlarla erkekler bu platformda eşitçe hizmetlere erişebilirler. Bu uygulama sayesinde kadınlara belediye anında bildirimde bulunuyor. Başka pek çok ülkelerin de bu projeyle ilgilendiklerini görüyoruz. Büyükşehir Belediyesi Mor Haritamı etkin bir şekilde kullanıyor. Aydınlatma, iyileştirme ve diğer tüm ihtiyaçların tespit edilmesini sağlıyor. Yerel eşitlik eylem planı kapsamında tüm çabamız kadınlar ve kız çocuklarına karşı şiddetin sonlandırılması için.”
HERRSTRÖM: “MANSUR YAVAŞ’IN ÇALIŞMALARINI YAKINDAN GÖZLEMLİYORUM”
Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Başkent’te kadınların güç birliği yapmasına destek vermesinin takdire şayan olduğunu belirten İsveç Büyükelçisi H.E. Staffan Herrström de düşüncelerini şu sözlerle özetledi:
“Sayın Mansur Yavaş tüm büyükelçilerle olduğu gibi benimle de görüşmüştü. Kendisinin pratik hizmetleri konusunda vatandaşa ulaşma konusunda çalışmalarını ben de yakından gözlemledim. Tüm dünya genelinde şiddet mağduru kadınlara karşı kayıtsız kalmamalıyız, sesimizi çıkartmalıyız. Suç her yerde araştırılması, tespit edildiğinde cezalandırılması gerekiyor, gücümüzü birleştirmemiz gerekiyor. Haritada gücün birleştirilerek yürütüldüğünü görüyoruz. Şiddetin her türlüsüne karşı kadına karşı yapılan şakalar, yersiz ifadeler kurduğumuz cümleler hepsi aslında dikkat etmemiz gereken unsurlar. Şiddetle mücadele derken aslında aynı anda her şeyle mücadele etmemiz gerekiyor. Elçilik olarak Un Women, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yakın iş birliğiyle çalışmaya gayret ediyoruz. Mor Haritam uygulaması ile diğer belediyelerin de aslında teşvik edilebileceğini düşünüyoruz. Kadın hakları i
çin, erken evlilikler için benzeri pek çok şey için kayıtsız kalmamayı ifade ediyoruz.”
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necla Zarakol ise, “Modern değerlendirme raporları sunuyoruz. Kamuya yerel yönetimlerin hizmetlerini ulaştırmasıyla ilgili projelere ağrılık verilmesi gerektiğini düşündük. Mor Haritam bizim bu yeni yönelimimizde ortaya çıktı. Diğer bütün illere örnek olacak bir çalışma bu” dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.