DOLAR 32,3451 0.28%
EURO 35,1368 -0.02%
ALTIN 2.310,491,46
BITCOIN 22832532,18%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Babaanneleri’nin Azmiyle AKDEM’de Hayata Gülümsüyorlar

ABONE OL
Aralık 4, 2021 12:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beykoz’da yaşayan hafif zihinsel engelli Rümeysa (21), Sümeyye (19), Sevde (16) Başkaya kardeşler, babaannelerinin azmiyle geldikleri, Aile, Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM)’in sevgi dolu ortamında sanat ve mutfak eğitimiyle hayata gülümsüyor. 

Beykoz Belediyesi tarafından ilçedeki engellilere yönelik ilk kapsamlı yaşam merkezi olarak kurulan Aile, Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM), altı aylık geçmişine rağmen nitelikli eğitimleriyle ilçedeki birçok engelli çocuk ve gencin hayatına dokundu.   

AKDEM’le tanışmadan önce okul dışında tüm vakitlerini evde TV izleyerek geçiren ve içe kapanık oldukları için komşularla dahi selamlaşmayan Başkaya Kardeşler, uzmanlar tarafından verilen sanat ve mutfak eğitimleri sayesinde çevreleriyle iletişime geçmeye başladı.

Kızların yazdığı başarı hikâyesinin en büyük destekçisi Babaanne Çakır Başkaya (67) uzun yıllardır muzdarip olduğu (Miyasteni Gravis) kas hastalığına rağmen, küçük yaşlardan itibaren bakımını üstlendiği 3 torununu haftanın altı günü merkeze azimle getiriyor.  

Babaanne Başkaya: “Aile Sıcaklığını Buldular”

Torunlarının merkezde çok büyük gelişme gösterdiklerini söyleyen Babaanne Başkaya: “Daha önce özel eğitime gönderiyorduk, fazla verim alamayınca bıraktık.  Burada aile sıcaklığını buldular. Eskiden odalarından çıkmayan çocuklar artık arkadaşlarına selam veriyor, hocalarının verdiği el işi ödevlerini yapmak için birbirleriyle yarışıyor. Onların mutlu olduğunu görmek bizi de çok mutlu ediyor.” diyor.  

AKDEM’le İlacı Bırakacak

Kızlardaki olumlu gelişme sadece ailenin değil yaz aylarında tüberküloza yakalanan Sümeyye’nin tedavisini yapan doktorun da dikkatinden kaçmıyor. Babaanne Başkaya doktorun hayretle gözlemlediği durumu şöyle anlatıyor: “Sümeyye Haziran ayında hastalandı. Tedavisi Üsküdar Verem Savaş Dispanseri’nde yapılıyor. 2. kontrole götürdüğümüzde doktor filme bakıp hızlı iyileşmeyi görünce hayret içinde kaldı. ‘Bu çocuğa ne yaptınız?’ diye sordu.  Biz de burayı anlattık. Farkında olmadan AKDEM Sümeyye’ye çok iyi gelmiş. İnşaallah bu ay ilacı da bırakacak.”

Babaanne Başkaya: “Tek İsteğim Meslek Sahibi Olmaları”

Torunlarının kendine yeten bireyler olması için mücadele ettiğini ve AKDEM’de verilen eğitimlerle birlikte daha da umutlandığını söyleyen Babaanne Başkaya:  “Ben bu dünyadan göçüp gittiğimde bu çocukların günlük hayatlarına tek başına devam etmesi gerekiyor. Gücüm yettiğince onları buraya getirip götüreceğim. Çevremde engelli çocuğu olan herkese, hatta özel eğitim öğretmenlerine tavsiye ediyorum. Belediye Başkanımız Murat Aydın’a böylesine güzel bir merkezi ilçemize kazandırdığı için çok teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini tamamlıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.