‘Amerika’da Yaşayan En Etkili Türkler’ arasında gösterilen ünlü mimar, tasarımcı ve sanatçı Güvenç Özel, Ocak ayında Amerika’da gerçekleştirilecek olan teknoloji fuarı Consumer Electronics Show (CES) için hazırladığı dijital sanat çalışması ile adından söz ettirmeye hazırlanıyor. Teknolojiyle insanların arasındaki ilişkiye odaklanan mimari tasarımlarıyla Amerika ve Avrupa’da tanınan Özel, dijital dünyanın imkanlarını kullanarak farklılaşıyor. CES için ‘Kelimelerin Anlamlarının Görselleştirilmesi’ üzerine gerçekleştirdiği, yapay zeka ile sanatın harmanlandığı dünyadada bu ölçekte bir ilk niteliği taşıyan çalışması ile ziyaretçileri karşılayacak.
Ocak ayında Amerika’nın Las Vegas kentinde gerçekleşecek olan CES’te yeralacak dijital sanat uygulaması ile yeniden dünya sahnesine çıkmaya hazırlanan Özel, “Fuar süresince iş birliğinde olmaktan gurur duyduğum bir marka ile birlikte orada yer alacağım. Ziyaretçilerin ilgilerini çekecek, bolca teknolojik dokunuşların yer aldığı, ancak kelimelerin de gücünü hissettireceğimiz bir çalışma oldu” dedi.
Dünyaca ünlü markalar için tasarlıyor
Amerika’da ve Avrupa’nın farklı noktalarında üniversitelerde eğitimler de veren Güvenç Özel, Google, Microsoft gibi dünyanın en büyük markaları için de araştırma ve uygulamalar yapıyor. Özel’in son dönem çalışmalarının odağında ise; insanın duyularıyla senkronize olabilen ve bunlara yanıt verebilen dinamik deneyimler ve mekanlar yaratmak için XR, metaverse, NFT, yapay zeka, sensörler ve robotlar gibi teknolojiler yer alıyor.
“NFT, geçici bir moda değil kalıcı bir model”
Son dönemin en popüler konuları arasında yer alan ve tüm dünyada büyük bir ilgi ile takip edilen NFT konusunda da değerlendirmelerde bulunan Özel, şunları söyledi: “İçinde teknolojik unsurlar barındıran sanat eserleri son 40 senedir çeşitli ölçeklerde yapılıyor. Burada önemli olan, NFT sayesinde dijital teknolojilerle iş üreten sanatçıların kendilerine bir pazar üretmeyi en sonunda başarmış olmaları. NFT’lerin galeri ve müzelerin tekelinde olan halk ve sanat ilişkisinin direk olarak sanatçının kontrolüne geçmesine olanak tanıması da çok önemli. Bu nedenle sanatçıya ve sanatsevere büyük olanaklar ve özgürlükler sunmakta, süreci de demokratikleştirmekte. NFT’lerin geçici bir moda değil kalıcı bir model olduğunu düşünüyorum. Yakın gelecekte en çok üretim yapılacak ve en çok revaçta olacak sanat türü tabii ki kesinlikle dijital sanat olacaktır. Sanat piyasası NFT’ler sayesinde olumlu anlamda, zoraki bir kabuk değiştiriyor. Sanata çeşitli ölçeklerde yatırım yapmak ve eser sahibi olmak isteyen herkesin NFT piyasasına ilgi göstermesinin doğru olacağını düşünüyorum. Benim de yakın zamanda NFT yoluyla sanatseverlerle buluşacağım birçok proje var.”
‘Amerika’daki En Etkili Türkler’ Listesinde Güvenç Özel
2016 yılında NASA’nın Mars’ta kuracağı yaşam alanı için başlattığı ‘Mars Kolonisi’ yarışmasında kazandığı ödülle gündeme gelen Özel, bu başarısıyla birlikte ‘Amerika’daki En Etkili Türkler’ listesine girdi. Son donemde ise yapay zeka ile endüstriyel tasarım objeleri üretilmesi konusundaki yenilikçi yaklaşımlarıyla tasarım dünyasında ses getirmekte.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.