DOLAR 32,3595 0.26%
EURO 35,1136 -0.13%
ALTIN 2.307,601,34
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rüzgar Enerjisi Başkenti İzmir’de Büyük Buluşma

ABONE OL
Aralık 3, 2021 14:13
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin "rüzgar enerjisi başkenti" olarak adlandırılan ve Türkiye’deki karasal ve denizüstü rüzgar türbini bileşenlerinin üretildiği ve ihraç edildiği öncü şehir potansiyeline sahip olan İzmir, önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

 

‘’Denizüstü Rüzgar Enerjisi ve İzmir İçin Fırsatlar Toplantısı’’nda, Türkiye’nin "rüzgar enerjisi başkenti" olarak adlandırılan ve Türkiye’deki karasal rüzgar türbini bileşenlerinin üretim üssü olma özelliği taşıyan, deniz üstü rüzgar türbini bileşenlerinin de üretildiği ve ihraç edildiği öncü şehir olabilecek potansiyele sahip olan İzmir’in önemi ve sektördeki son gelişmeler anlatıldı.

 Türkiye’nin ve çevre coğrafyanın ilk deniz üstü enerji teknolojileri etkinliği olan MARENTECH EXPO organizasyonuyla gerçekleşen toplantı, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), Denizüstü Enerji Derneği (DÜRED) ve Enerji Sanayici & İş Adamları Derneği’nin (ENSİA) destek ve katılımıyla ve Denizüstü Rüzgar Enerjisi ve İzmir İçin Fırsatlar Toplantısı başlığı altında gerçekleştirildi.

Yoğun katılımın olduğu toplantıda BİFAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Feraye Gürel “Rüzgar enerjisi başkenti olarak anılan İzmir’e Marentech Expo’yu kazandırdığımız için mutluyuz. Türkiye’de ilk defa gerçekleşecek Denizüstü Rüzgar Enerjisi fuarı Marentech Expo’ya ticari heyetler, konusunda uzman firmaların getirilmesi, enerji sektörü iş hacminin geliştirilmesi için Danimarka, Belçika, İngiltere, Norveç, Almanya,  İtalya, Hollanda, Ukrayna ve Singapur ile görüşmelerimiz aynı zamanda işbirliklerimiz devam ediyor” dedi.

Açılış konuşmacılarından İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, “İklim krizi dünyanın en önemli gündemlerinden birisi olduğu gibi, Paris İklim Antlaşması’nın imzalanmasıyla birlikte artık ülkemizin de önemli gündemlerinden biri haline geldi. İklim değişikliğiyle mücadeleye yapılan katkının yanı sıra, çevre dostu uygulamaların yaygınlaşmasından, enerjinin maliyetinin azaltılmasına; katma değeri yüksek ürün üretiminden, yeşil iş olarak adlandırılan yeni iş imkânlarının yaratılmasına kadar pek çok fırsat, bu dönüşümle beraber karşımıza çıkıyor”dedi.

 

500 milyon dolarlık ihracat ve 7.500 kişilik istihdamla gittikçe büyüyen sektör İzmir’de

Yavuz konuşmasına “İzmir Kalkınma Ajansı olarak gerçekleştirdiğimiz analiz ve çalışmalarda, Türkiye’nin rüzgar enerjisi başkenti olan İzmir’in bu fırsatları yakalayabilecek potansiyele sahip olduğunu açıkça görebiliyoruz. İzmir’i sadece Türkiye’de rüzgar enerjisinden üretilen elektriğin yüzde 20’sini tek başına ürettiği için konuşmuyoruz, toplam 7.500 kişinin istihdam edildiği, yıllık 500 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştirildiği bir rüzgar sanayiinin burada konuşlandığı ve bu alanda Türkiye’nin lokomotif şehri haline geldiği için konuşuyoruz. Yeşil ve Mavi büyüme perspektifiyle İzmir’in sürdürülebilir kalkınmasını hedeflerken bu iki alanın kesişim noktası olan denizüstü rüzgar enerjisi ve sanayiini oldukça önemsiyor, bu doğrultuda düzenlediğimiz toplantıda sizlerin görüş, öneri ve fikirlerini alarak hayata geçireceğimiz çalışmalarla rüzgar enerjisi sektörünün yarattığı yeni fırsatları yakalamayı ümit ediyoruz.

İzmir rüzgar enerjisi başkenti ünvanına yakışır bir etkinlik olan 25-27 Mayıs 2022 tarihlerinde Türkiye’de ilk defa denizüstü rüzgar enerjisi sektörüne yönelik olarak düzenlenecek olan Denizüstü Enerji Teknolojieri Fuarı ve Konferansı “Marentech Expo”ya  ev sahipliği yapacağız” diye devam etti.

Denizüstü RES Projeleri: Türkiye Stratejisi Ne Olmalıdır? sorusuna cevap arayan Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği Başkanı Dr. Murat Durak ise Türkiye’nin ve İzmir’in bu önemli avantajlarına dikkat çekerek, "1998 yılında karasal rüzgar enerjisini ilk toplantısını İzmir'de gerçekleştirmiştik. Yine denizüstü rüzgar enerjisini ilk defa İzmir’de konuşuyor olmaktan mutluyum. DÜRED’in kurulması ve DRES’lerle ilgili çalışmanın öncülüğünü yapan İZKA’ya teşekkür ediyorum. DRESlerin enerjisini ülkemiz için kullanırken, malzeme üretim potansiyelleri açısından Azerbaycan, Bulgaristan, Kazakistan, Romanya, Türkmenistan ve Ukrayna için yeni ithalat kanalları oluşturabileceğiz”, dedi.

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı’nın moderatörlüğünde ise İzmir Kalkınma Ajansı Yatırım Tanıtım ve Destek Uzmanı Sencer Özen, GE Renewable Energy Kıdemli Satış Müdürü Arda Günler ile TERSAN Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Paksu, İzmir Denizüstü RES Sanayi Sektörü Oluşumu adlı panelde görüşlerini kamuoyuyla paylaştılar.

 

İzmir 2022’de Büyük Bir Etkinliğe Ev Sahipliği Yapacak

Diğer taraftan Türkiye’nin en önemli denizüstü enerji merkezlerinden olan İzmir, önümüzdeki 25-27 Mayıs tarihleri arasında önemli bir fuar ve konferans organizasyonuna da ev sahipliği yapacak. MARENTECH EXPO – Deniz Üstü Enerji Teknolojileri Fuarı ve Konferansı, yerli ve yabancı yüzlerce prestijli firmanın katılımı ve binlerce profesyonel yatırımcı & alıcının ziyaretiyle, İzmir’de sektör profesyonellerine kapılarını açacak.

Türkiye’nin ve bölgenin deniz üstü enerji sektörüne ev sahipliği yapacak Marentech Expo’da rüzgar türbin tedarikçileri, türbin temel tedarikçileri, güneş panelleri, dalga enerji ekipman tedarikçileri, akıntı, enerji ekipman tedarikçileri, mühendislik firmaları, deniz nakliyat firmaları, tersaneler, marina ekipman firmaları başta olmak üzere geniş bir ürün yelpazesinden 300'ün üzerinde üretici firma, doğru alıcı ve yatırımcısı ile buluşacak.

Enerji sektörü profesyonelleri, denizcilik sektörü profesyonelleri, kamu kurumları, enerji yatırımcı firmaları, türbin firmaları, tersaneler, deniz taşım
acılığı firmaları, ölçüm ve mühendislik şirketleri, üniversiteler, basın ve medya, dernek ve federasyonların ziyaretiyle gerçekleşecek Marentech Expo’da katılımcılar, iş ağını ve ihracat ivmelerini arttırırken; ziyaretçiler de son teknoloji ürünlerle buluşma fırsatı yakalayacak.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.