DOLAR 32,3290 0.22%
EURO 35,0869 -0.19%
ALTIN 2.307,011,31
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İKÇÜ E-Spor Merkezi Açılıyor

ABONE OL
Aralık 8, 2021 15:50
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğinde ilk kez İzmir’de başlatılan İzmir İli E-Spor Okuryazarlığı Eğitim Projesi meyvelerini vermeye başladı. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından finanse edilen, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen proje ile İzmir bir E-Spor merkezine kavuşuyor.

İzmir’de ikamet eden gençlere ve ailelere E-Spor bilincinin kazandırılması, profesyonel E-Sporcu ve E-Spor koçu yetiştirilmesi hedefiyle başlayan proje, ulusal bir boyuta taşınıyor. Türkiye E-Spor Federasyonu (TESFED) tarafından da desteklenen eğitimler son aşamaya gelirken; İzmir’de 500’e yakın ebeveyne ve 1000 öğrenciye E-Spor okuryazarlığı eğitimi verildi.d

Teknoloji Bağımlı Olmadan Kullanılmalı

Projenin son aşamasında açılışı planlanan İzmir’deki ilk E-Spor merkezi atölyesi ile ilgili bilgi veren İzmir İli E-Spor Okuryazarlığı Eğitim Projesi Yürütücüsü, İKÇÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Murat Esen, global büyüklüğü giderek artan E-Spora olan bakış açısını değiştirmek, bilimsel ve öğretici bir nitelik katmak için üniversite olarak bu sürece başladıklarını belirtti. Doç. Dr. Murat Esen, “E-Spor özellikle 18 yaş altı gençlerin yer aldığı, manipülasyona açık bir alan. Teknolojiye evet ama bağımlı olmadan, ebeveynle çatışmadan ve onları da dâhil ederek sürecin yürütülmesini sağlamaya çalıştık. İzmir Kalkınma Ajansı’nın finanse ettiği İzmir İli E-Spor Eğitim Projesi, İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliği ile başladı. Proje, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da destekleniyor. E-Spor farkındalığı, E-Sporcu sağlığı, profesyonel E-Sporcu yetiştirme ve profesyonel koçluk gibi eğitimlerimiz Türkiye E-Spor Federasyonu (TESFED) tarafından destekleniyor ve yetiştirilecek profesyonel sporculara ‘lisans’ veriliyor” dedi

E-Spor Bir Kariyer Alanı

Temel çıktı olan 13-22 yaş arası öğrencilere E-Sporun sadece bir oyun olmadığı, işin kariyer tarafının da bulunduğu bilincini aktarmak diyen Doç. Dr. Murat Esen, 500’e yakın aileye webinar ile farkındalık eğitimi de verildiğini söyledi. Doç. Dr. Esen,  “Aileler gençlerin eğitim hayatına olumsuz etkileneceği düşüncesindeydi. Mesela bir saatte YouTube’da nasıl ünlü olabiliyorsan, E-Sporda da henüz reşit olmamış bir çocuk milyonlar kazanabiliyor. Burası gerçekten bir kariyer alanı diğer taraftan aileleri de kaygılandıran bir durum. Biz eğiticiler, dijital oyunlar yüzünden oluşan çatışmaları azaltmak istedik. Saatlerce süren oyun sürecinde fiziksel ve mental antrenmanları da öğreten beden farkındalığının kazandırılmasına yönelik eğitimler verdik” diye konuştu.

İKÇÜ Espor Merkezi İzmir’de İlk Olacak

Doç. Dr. Murat Esen, projenin diğer somut çıktısının da İKÇÜ bünyesinde yer alacak İzmir’de ilk, Türkiye’de üniversite bünyesinde açılan ikinci atölye niteliğinde olan E-Spor merkezi olduğunu aktardı. Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı katında faaliyete geçecek genç ofis alanının içinde yer alacak ve büyük ölçüde tamamlanan İKÇÜ E-Spor Merkezi ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Murat Esen, “Eğitimlerimize sürdürülebilir bir nitelik kazandırmak istedik. Bunun için laboratuvara ihtiyacımız vardı. İKÇÜ E-Spor takımının antrenman yapacağı ve çeşitli turnuvaları düzenleyeceğimiz üst düzey bir atölye (GameZone) oluşturduk. E-Spor atölyesi İzmir’de ilk, Türkiye’de üniversiteler bünyesinde Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin ardından ikinci atölye niteliği taşımaktadır. İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yapılacak Genç Ofis’in de yer alacağı bir alan içerisinde öğrencimizin nitelikli zaman geçireceği bir katımız olacak. Asıl kazancımız gençlerimiz. Bu kuşağı yakalamamız gerekiyor. Bunu da devletimizin desteğiyle, nitelikli eğlence anlamında da desteklemek istiyoruz.” dedi.

Federasyonun İlk Yüz Yüze Eğitimi İKÇÜ’de Yapılıyor

İzmir İli E-Spor Okuryazarlığı Eğitim Projesi Koordinatörü, TESFED Eğitim Komisyonu Başkanı Öğr. Gör. Yasin Nuri Çakır ise temel eğitimlerin yanında profesyonel oyuncu eğitimlerini de tamamlandığını aktardı. İzmir’de 150’ye yakın gencin Türkiye’nin önemli takımlarında koçluk yapan eğitmenlerden dersler aldığını söyleyen Çakır, “Yayıncılık, sağlık, E-Spor sporcusu nasıl yetişir, mental sağlık gibi konularda profesyonel oyuncu eğitimleri verildi. Bu arada Türkiye E-Spor Federasyonu’nun ilk yüz yüze eğitimi de İKÇÜ’de yapılıyor. Eğitimi tamamlayan 30 kursiyerimiz bakanlığa bağlı olarak lisanslı antrenör olacak. E-Spor oyuncusu 150 gencimizin 30’unu profesyonel oyuncu seviyesine çıkardık. Onlar şimdi Türkiye’deki çeşitli takımlara yerleşiyor. Böylece projenin istihdam ayağını da göstermiş oluyoruz. Projenin bitiminde görsel şov olarak İKÇÜ’ de E-Spor turnuvası düzenleyeceğiz” şeklinde konuştu.

İzmir İli Espor Okuryazarlığı Eğitim Projesi Ulusal Niteliğe Kavuşacak

Projeyle İzmir’den 200 lisanslı E-Spor oyuncusunun çıkacağını kaydeden Koordinatör Yasin Nuri Çakır, “Bu da Türkiye’de ilk niteliğinde. İki profesyonel yayıncımız, 10 kişilik de uluslararası seviyede antrenörümüz olacak. ABD, İngiltere ve Avustralya’dan önemli iş birlikleri için teklifler geldi. Yerelden başladığımız proje uluslararası seviyeye taşınıyor. İzmir çok iyi bir pilot il oldu. Bakanlığımız bu projemizi Türkiye’de yaygınl
aştırmak için harekete geçti. Bu projedeki eğitmenlerin eşliğinde Ankara, Kayseri, Diyarbakır gibi illere projenin ikinci ayağını taşımak için çalışacağız” dedi.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.